Information: Vi skickade mail till DN efter deras artikel om varningsskyltar vid Lövsta

Bild från artikeln på DN.se

Dessa två mail skickades till DN tidigare i veckan.

Till: ‘ratta@dn.se’

Missvisande artikel om Lövstabadet DN 27 juli
 
Hej,
Vi har tillskrivit artikelförfattaren av artikeln i DN ”Varning för bad vid Lövstabadet” och påpekat att den som helhet ger en mycket missvisande bild av de verkliga förhållandena.
Vi har noterat att ni har följande policy: ”Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.”
Vi anser att det därför är på sin plats att DN på ett relevant sätt försöker rätta till situationen genom ett klargörande att det inte finns någon varning för att bada vid Lövstabadet. 
Det här är inte enbart en fråga om ett populärt bad, men är en del i ett spel där tjänstemän och antagligen också politiker i Stockholms stad och i deras delägda energibolag Stockholm Exergi försöker påverka möjligheterna för att få tillstånd till att bygga ett stort kraftvärmeverk ovanpå en gammal miljöskandal i Lövsta. I det spelet ligger en populär badplats i vägen för deras intressen.
Hälsningar, Bill Pettersson/#Rädda Lövsta


Till: ‘joakim.lundberg@dn.se’
Med anledning av artikeln ”Varning för bad vid Lövstabadet” som publicerades den 27/7 i DN
Rubriken ”Varning för bad vid Lövstabadet” är mycket missvisande. Det är en varning för markföroreningar vid båtklubben och området mellan båtklubben och Lövstabadet som avses. Det framgår av er egen artikel att bad vid själva badet inte utgör någon risk. 
Det är också olyckligt att läsaren kan missledas att tro att det här med föroreningarna är en nyhet. Det skyltade området har varit farligt i årtionden och Stockholms stad borde tagit sitt ansvar och sanerat området för länge sedan. 
Vi har tidigare varit i kontakt med DN för att få er att belysa vilka risker det kan komma att innebära om bygget av det planerade kraftvärmeverket blir av. Flera experter har uttalat sig om dessa risker, just därför att det kan innebära att gifterna frigörs och påverkar Mälarens vatten. Norrvatten och Järfälla kommun samt Miljöförvaltningen i Stockholm har starkt ifrågasatt att det byggs ett stort kraftvärmeverk just här. Vid ett upprört samrådsmöte i våras framkom även stor oro från boende på Mälaröarna. 
Denna artikel bidrar dessvärre till att ge extra skjuts åt Stockholms Stad att stänga ner en mycket populär badplats för att ge plats åt en anläggning med stor miljöpåverkan i ett vattenskyddsområde. 
Om ni vill ha mer information om vårt arbete för att Rädda Lövsta och vår förening så hittar ni den här: www.raddalovsta.se

Styrelsen för föreningen Rädda Lövsta